czwartek, 3 lutego 2011

Kokosowy wafel z Michałkami

Coś dla miłośników kokosu- bo ten specjał pachnie i smakuje jak batonik bounty.


Masa kokosowa
25 dag kokosu
3szkl mleka
1,5 szkl cukru
cukier wanilinowy
mleko cukier i cukier wanilinowy gotować na małym ogniu do jasno kremowego koloru (ok 1,5 - 2 godz.)
do gotującej sie masy wsypać kokos i jeszcze chwile gotować, często mieszając a nastepnie ostudzić

20 dag masła
1 namoczona w mleku bułka pszenna - odcisnąć i zmielic przez maszynkę

masło utrzeć na puszystą masę dodać zmieloną bułkę , utrzeć- następnie dodawać masę kokosową i dokładnie połączyć mikserem

Masa kakaowa
3 jaja
1 szkl cukru
20 dag masła
1- łyżki spirytusu
15 szt czekoladek Michałki - starte na tarce
bakalie ( pokrojona drobno czekolada z orzechami, rodzynki)

jajka ubić na parze z cukrem - ostudzić
masło utrzeć i dodawać po łyżce masę jajeczną, dodać spirytus, starte michałki i pokrojone bakalie - dobrze wymieszać

Pierwszy wafel przełożyć połową masy kakaowej, przykryć waflem, nałożyć całą masę kokosową, trzeci płat wafla, reszta masy kakaowej i czwarty wafel.
Obciążyć deseczką i zostawić aby stężał.
Słodki, kokosowy pysznyyyyy

2 komentarze:

  1. wow, ale pięknie wygląda, aż ślinka cieknie. Ponieważ uwielbiam kokos to na 100% wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń