wtorek, 8 lutego 2011

Jabłecznik - Puszysta Finezja

Prosty w robocie jak przysłowiowy drut- ale zaskakuje smakiem delikatnością i puszystością.
Sprawdzić należy jednak na sobie-przepis mam od tygodnia- a robiłam go juz 3 razy.
Biszkopt:4 jajka
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl maki kartoflanej
pół łyżeczki proszkiu do pieczenia

Masa jabłkowa:1 kg smacznych jabłek
1 szkl cukru kryształu
3 szkl wody
2 budynie waniliowe bez cukru (Winiary)

Puszysta finezja:2 opakowania
Bitej śmietany "Winiary"
400 ml zimnego mleka
1 galaretka cytrynowa (Winiary)

do posypania starta gorzka czekolada
Biszkopt:
Ubić pianę z białek, utrwalić cukrem, nadal ubijać dodając po jednym żółtku. Na koniec połaczyć obie mąki z proszkiem do pieczenia i przesiewając dodawać do masy- delikatnie wymieszać. Upiec na dużej dece.

Masa jabłkowa
2 szkl wody zagotować z cukrem, jabłka obrać i pokroić w cienką kostkę, wrzucic do syropu i obgotować 5 min.
W 1 szkl wody rozmieszać 2 budynie wlać do jabłek, zagotować i jeszcze ciepłe wylać na zimny biszkopt - wystudzić

Puszysta Finezja
Galaretkę cytrynową rozpuścić w niecałej szkl wrzątku wystudzić aby zaczęła tężeć.
Bitą śmietanę Winiary przygotować wg opisu na opakowaniu pod koniec ubijania dodawać tężejącą galaretkę. Gotową masę wylać na jabłka - posypać starta czekoladą i schłodzić.

Polecam :)



2 komentarze:

  1. Muszę podumać jak się pozbyć tego ciasta, bo mnie wystarczyłyby do szczęścia te dwie górne warstwy. Może zrobić to w pucharki? To może być taki pyszny deser. Wiesz, ja jestem "na odwyku" jedzeniowym.
    Miłego, ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A własnie ciasto to taki lekko piaskowy biszkopt wilgotny bo jest w nim mąka ziemniaczana- jeśli przyjmiesz zasadę ciasto na niedziele i zjem tylko jeden kawałek w sobotę i jeden kawałek w niedzielę a przy tym pospacerujesz coby to spalić to jest doskonały sposób na dyspenzę w odwyku jedzeniowym- ale oczywiście górne warstwy w pucharku posypane czekoladą i np rodzynkami poezja :)))

    OdpowiedzUsuń