Przepis znalazłam na moim ulubionym "Wielkim Żarciu" biegam tam sobie od czasu do czasu po smakołykach i trafiam na takie oto perełki.
ASPIRYNKI Z KREMEM ORZECHOWYM
Ciasto:
37 dag mąki
37 dag mąki
22 dag margaryny
3 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki, posiekać dokładnie nożem i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce ok. 15 minut.
Z ciasta wycinać kółka kieliszkiem do wódki lub literatką ( średnica ok. 3 cm), posmarować lukrem (nie musimy wszystkich można polukrować połowę) i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st., około 15-20 minut na złoty kolor.
Lukier:
1 białko
1 białko
12 dag cukru pudru
Białko połączyć z cukrem pudrem i ucierać do białości.
Masa orzechowa:
20 dag orzechów włoskich
20 dag orzechów włoskich
1 szklanka mleka
1 kostka masła (200 g)
1 szklanka cukru
Orzechy zemleć w maszynce na wiórka i zalać szklanką bardzo gorącego mleka, pozostawić do napęcznienia i ostygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem, dodawać porcjami orzechy, schłodzić w lodówce.
Po ostygnięciu przekładamy masą środek składając do siebie dwa ciastka lukrem odwrócone na zewnątrz..
Masą smarujemy boki ciastek i obtaczamy w orzechach lub kokosie.
Foto zapożyczone z WŻ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz