Zajęta jestem do granic możliwości- pracą, domem, zakupami i ... katarem, który rozczęstowała w domu mamunia. Jedynie ślubny się wybronił- choć po porannym basenie wieczorem kichał siarczyście, więc pewnie i on się podda.
Mimo nawału obowiązków postanowiłam wrzucić pewien smakołyk którym można uraczyć świątecznych gości. Odrobina wprawy potrzebna przy manipulacji ciastami- niektórzy się skarżyli że kruche jest bardzo kruche- no kurka siwa jak kruche to kruche i już - ale jak widać na fotkach poniżej idzie nad nim zapanować
Przepis pochodzi z pewnej zaprzyjaźnionej kuchni z klasztoru franciszkańskiego.
Serdecznie polecam- ciasto jest naprawdę przepyszne.
Serdecznie polecam- ciasto jest naprawdę przepyszne.
Ciasto kruche:
45 dkg mąki
4 żółtka
3/4 szkl cukru pudru
25 dkg margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser:
1kg sera (mielony dwukrotnie lub z wiadereczka)
40 dkg cukru
25 dkg masła (lub pół na pół z margaryną)
10 jaj
1 łyżka mąki kartoflanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Masa: 2 żółtka
1/2 szkl cukru pudru
1 łyżka mąki kartoflanej
1 łyżka mąki zwykłej1 szkl wrzącego mleka
1/2 kostki masła lub margaryny
powidło śliwkowe
Polewa:
10 dkg margaryny
10 dkg cukru pudru
2 łyzki mleka
2-3 łyżek kakao
1 łyżka mąki kartoflanej
Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść ciasto i upiec dwa placki.
(20 min w 180* C)
Ser: Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym żółtku oraz łyżce sera. Dokładnie utrzeć, na końcu dodać proszek do pieczenia mąkę
Masa: Żółtka, cukier puder i obie mąki utrzeć dokładnie. Do utartej masy dodawać po odrobinie wrzące mleko
Nastepnie należy go dobrze wystudzić i utrzeć z 1/2 kostki margaryny
Polewa czekoladowa Wszystkie składniki połączyć ze sobą w garnku- postawić garnek na małym ogniu i mieszając doprowadzić do jednolitej czekoladowej masy
UWAGA! - nie dopuszczać do wrzenia -tylko rozpuścić na ciepło - przestudzić
Polewa ma szklisty czekoladowy kolor i pięknie zastyga. Polecam.
Złożenie ciasta Jeden placek kruchy posmarować powidłem śliwkowym, nałożyć upieczony ser, nastepnie posmarować go masą budyniową, na masę wyłożyć drugi kruchy placek. Całość oblać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz