To jest hicior wśród sałatek. Doskonała do wędlinki - pyszna z samym chlebkiem.
Robię ją już od dawna i wciąż rozdaję przepisy. A prosty ci on, ten przepis znaczy jak mało co.
SKŁADNIKI:
10 jaj ugotowanych na twardo i pokrojonych w 8
średni słoik ogórków korniszonów pokrojonych w cienkie plasterki (ja to robię na małej szatkownicy)
2 średnie cebule pokrojone w kostkę i sparzone
pojemniczek śmietany 30% kwaśnej dobrze schłodzonej -ten większy- można dać niecały
średni słoiczek majonezu- używam osobiście tylko Kielecki - ale dacie jaki kto lubi
jedna czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego z puszki np. Pudliszki
sól pieprz i cukier do smaku
Jaja, ogórki i cebule wrzucić do miski- w osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietanę dołożyć majonezu ( w zależności jak lubicie cały lub większe pół słoika) do tego dodać przecier pomidorowy i połączyć delikatnie mikserem. Sos śmietanowo-majonezowy doprawić do smaku szczyptą cukru, solą i pieprzem. Zalać nim przygotowane jajka wymieszać delikatnie i wstawić do lodówki. Sałatkę robimy niedługo przed podaniem ale proszę się nie obawiać nie podchodzi wodą i naprawdę jest doskonała w smaku. To jest duża porcja - można ją oczywiście modyfikować wg potrzeb.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz